Vliegvakantie met huisdieren

Gepubliceerd op 02/08/2022








Plannen van een vliegvakantie met huisdieren.

Het plannen van een vliegvakantie is normaal gesproken een eitje, maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken als we met onze huisdieren op vliegvakantie gaan?

Vliegen met huisdieren levert normaal gesproken geen problemen op maar er zijn wel een aantal zaken die extra aandacht nodig hebben.

Hoe plan je een vliegvakantie met huisdieren?

Hoe is de gezondheid van je huisdier?


Het beste wat je kunt doen alvorens de vliegreis te boeken is een bezoek aan de dierenarts te plannen, dit om te bekijken of jouw dier gezond genoeg is om op vliegvakantie te gaan.

Je wilt zelf gezond op reis gaan en dat geldt natuurlijk ook voor jouw huisdier. Niets is vervelender dan dat je huisdier de dierenarts nodig heeft in het buitenland, en zeker niet als je de taal niet machtig bent.

Mocht de dierenarts groen licht geven zorg dan direct dat het Europees dierenpaspoort up to date is , evenals de nodige inentingen.

Reizen met huisdieren verlangt een goede gezondheid van de huisdieren en vliegreizen met huisdieren vraagt misschien nog wel meer van jouw viervoeter.

Ook komt er meestal aardig wat stress bij kijken. Voor sommige huisdieren is het een compleet nieuwe ervaring om met het vliegtuig te reizen.
Vooral bange huisdieren zal je goed moeten voorbereiden.

Lees ¨hoe bereidt je jouw huisdier voor op de vliegreis¨.

Heeft jouw huisdier serieuze gezondheidsproblemen dan doe je er beter aan niet met het vliegtuig te gaan of misschien kan je er zelfs beter voor kiezen jouw viervoeter thuis te laten.

Welke documenten heeft mijn huisdier nodig om te vliegen?

Of je met de auto of het vliegtuig op vakantie gaat je zult de reisdocumenten voor je huisdier in orde moeten hebben.

62e94af4b87e3-Eiropees huisdierenpaspoort.jpg

Europees Huisdierenpaspoort

Mogen Puppys mee in het vliegtuig?

Of puppy´s mee mogen op vliegvakantie hangt helemaal van de luchtvaartmaatschappij af.

In de regel mogen puppy´s pas mee in het vliegtuig vanaf 3 maand omdat ze dan pas over de benodigde inentingen beschikken. Echter zijn er maatschappijen die puppy´s al vanaf 8 weken toelaten in het vliegtuig.

62e94be378a8b-puppy-300x225.jpg

Welke rassen worden naar alle waarschijnlijkheid geweigerd in het vliegtuig


Er zijn een fiks aantal hondenrassen die niet welkom zijn in het vliegtuig en dan gaat het om de Vecht, Waak en Aanvalshonden.

Bij twijfel kan je natuurlijk altijd contact opnemen met jouw luchtvaartmaatschappij.

We hebben het nu over vliegreizen maar op vakantie gaan met bovengenoemde hondenrassen vergt voorbereiding, en maatregelen. Lees je goed in per land waar je naar toe gaat of waar je doorheen reist wat de regelgeving is voor deze rassen.

Kunnen huisdieren met een platte snuit mee in het vliegtuig

Mopshondjes, Franse Buldogs, maar ook de Persische kat, de exotic shorthair en andere rassen met een korte snuit hebben vaker last van ademhalingsproblemen dan andere rassen.
Daar komt bij dat de luchtdruk in een vliegtuig en bijkomende stress van het vliegen een negatief effect heeft op het ademhalingststelsel van de honden.

Deze rassen zullen niet snel toegelaten worden in het ruim, soms wel in de cabine mits ze geen overgewicht hebben.

62e94c9f5bbb2-20131201_dogachtigen_394-800-300x199.jpg

honden met een platte snuit

Uiteraard zijn de regels per maatschaapij verschillend en kan je het beste met jouw luchtvaartmaatschappij contact opnemen.

Is jouw huisdier geschikt voor het klimaat van het land waar je naar toe wilt reizen.

Bedenk van te voren goed of het land waar je naar toe wilt gaan op vakantie wel geschikt is voor jouw viervoeter.
Een warm land is lang niet voor alle huisdieren geschikt, evenals een koud land niet geschikt is voor alle viervoeters.

Met andere woorden, hou er heel goed rekening mee wat binnen de mogeijkheden ligt van jouw huisdier.

Heeft jour huisdier het naar zijn zin dan heb jij het vanzelfspreken ook naar je zin.

Hoe bereidt je jouw huisdier voor op de vliegreis

Het voorbereiden van je huisdier begint al thuis. Zorg voor een goede reistas of kennel en laat je huisdier hier thuis al aan wennen. Probeer stapje voor stapje dat jouw huisdier zich comfortabel voelt in zijn verblijf.

Zorg voor de reis dat er een speciaal vochtabsorberend matje in ligt die jouw resigenootje droog houdt tijdens de reis.

Je zult ook voor voldoende voer en water moeten zorgen en het is aan te raden een dekentje of speeltje mee te nemen waaraan hij gewend is.

Tevens is het verstandig om niet vlak voor vertrek nog eten te geven, water is geen probleem. En laat in geval van een hond deze nog goed uit voor vertrek.

Welke vliegmogelijkheden zijn er voor jouw huisdier


Er zijn 3 verschillende manieren om je huisdier te vervoeren.

Cargo

Als we het over Cargo hebben dan praten we over een plaats in het ruim , meestal voor zware honden. Het kan zijn dat je hond niet op dezelfde vlucht zit als jij.

Ruim

Huisdieren reizen mee in het ruim wanneer ze (afhankelijk van de maatschappij) zwaarder zijn dan 8/10 kilo. Hou er rekening mee dat ze over een speciale IATA goedgekeurde bench moeten beschikken.

Cabine

Huisdieren kunnen meereizen in de cabine wanneer we het over lichte honden en katten hebben met een maximaal gewicht ergens tussen de 8 en de 10 kilo afhankelijk van de maatschappij.

Ook in de cabine zal je moeten zorgen voor een IATA goedgekeurde reistas die tijdens de gehele reis niet geopend mag worden en onder de stoel van de passagier voor je geplaatst wordt.

Vlucht boeken

Het boeken van de vluchten kan je het beste ver van te voren doen. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij zijn er voor meevliegen in het ruim maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (2/3).

Dus als je wilt, en dat wil je, dat je viervoertje op dezelfde vlucht zit boek dan ver van te voren.

Dit betekent dus dat een last minute met huisdieren er niet in zit, of je moet heel veel mazzel hebben.

Welke reistassen of benches zijn geschikt voor in het vliegtuig

Het reizen per vliegtuig voor en huisdier is enorm spannend, zeker als het de eerste keer is dat ze mee gaan op vliegvakantie.

Je zult je uiterste best moeten doen om je huisdier zo veel mogelijk op het gemak te stellen en de juiste reistas of bench te zoeken.

Voor kleine huisdieren gelden andere criteria dan grote honden omdat ze tot (afhankelijk van de maatschappij) mee kunnen reizen met jou in de cabine.
De reistas moet wel voldoen aan de specificaties van de IATA.

Afmetingen kleine reistassen/kennel voor in de cabine van het vliegtuig

De reistas of kennel mag niet groter zijn dan 46x28x 24 cm en moet voor je voeten onder de stoel voor jou passen.

Waar verblijven huidieren in het vliegtuig

Grote huisdieren , altijd afhankelijk van de maatschappij, reizen in het ruim. Dat roept meestal iets van weerstand op, of angst bij de baasjes, maar er is niets om je druk over te maken.
De dieren verblijven in een speciale ruimte waar de druk speciaal gecontroleerd wordt. Tijdens de vlucht is er speciaal toezicht die jouw huisdier nauwlettend in de gaten houdt.

Zorg wel voor een speciale kennel die goedgekeurd is door de luchtvaartmaatschappij. Denk hier niet te licht over, hier wordt serieus op gecontroleerd en het zou toch bijzonder vervelend zijn wanneer op het laatste moment blijkt dat je niet aan de normen voldoet met alle gevolgen van dien!

Ook belangrijk voor het aanschaffen van de kennel is dat je huisdier er zowel in kan staan als kan liggen. Met alle stress van het reizen is het enorm belangrijk dat je huisdier zich zo goed mogelijk op z´n gemak voelt.

Dit geldt overigens ook voor de huisdieren die in de cabine mee mogen reizen.
Per luchtvaartmaatschappij kan je gegevens opvragen over hun voorschrift v.w.b. reistas of bench voor huisdieren.

De kleine huisdieren tot 8/10 kilo , wederom afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, mogen in de cabine meereizen in een speciale reistas die onder de stoel van de passagier voor je past.

Conclusie

Het lijk misschien veel informatie maar op zicht valt het allemaal reuze mee. Er zijn gewoon een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor je op pad gaat.

In feite komt het er op neer dat de documenten van je huisdier in orde moeten zijn, evenals de vaccinaties, maar dat zou sowieso in orde moeten zijn.

Belangrijkste punten:

Verder is het overigens handig om van alle documenten een kopie te maken!